ajalugu pühad

Esimesed jõulud Austraalias

17:42Ketlin


Ja ongi jõulud jälle käes! Eestlaste jaoks on kõige olulisem jõulupäev kindlasti 24.detsember, kuid Austraalias on see lihtsalt ettevalmistuse ja shoppamise päev. Kõik varuvad jõulukraami eesolevateks päevadeks. Enamus kauplusi on avatud ja tavaliselt on inimestel (vähemalt poolik) tööpäev.

Meie käisime täna oma farmis jõulugrillil. Tegelikult pidi meil täna veel tööpäev olema, aga külma tõttu pole melonid valmis ja seega saime vaba päeva. Iseenesest väga armas, et pererahvas oma töötajatele sellise peo korraldas. Ei teagi, kas see on siin tavaline komme või on meil lihtsalt farmiga vedanud. Igatahes küpsetas vana Fred ise kõigile vorstikesi ja liha ning perepoeg Bradley pakkus õlut ja cocat. Laud oli rikkalik ja kõik rõõmustasid saabuvate jõulude üle. Meil oli muidugi natuke veider, sest esimest korda elus on jõulud nii teistmoodi aeg.



Pole mõtet küsidagi, kas meil on jõulutunne ja kuidas pühi tähistame, sest vastused on ettearvatavad. Muidugi pole meil tunne, et käes on jõulud ja ausalt öeldes ei oskagi siin midagi tähistada. Samas ei saa öelda, et jõulud poleks kohalike jaoks olulised. Jõulueelne ettevalmistus algas kohati juba septembrikuus, kui poed täitusid jõulukaubaga. Mida aeg edasi, seda kirjumaks see elu siin läks. Inimesed ehivad maju kõikvõimalike kujukeste ja tuledega, tõesti nagu filmis. Ja vot seda pole me varem näinud, et nii palju lausa autosid ja järelkärusid karraga üle puistatakse!

Kindlasti on üks aspekt ilm, mis jõulutunde põhjamaa inimestes eemale peletab, kuid pole mõtet kõike lume puudumise süüks ajada. Siililegi selge, et Austraalias lund ei saja isegi nii pühal päeval nagu jõululaupäev! Arvan, et peamine põhjus on siiski see, et elame siin väga ajutist ja kohati ebamugavat elu. Meil pole oma kodu, kus end hubaselt tunda, ükski hostel ei suuda seda asendada. Kõik harjumuspärane on kaugel eemal, isegi pereliikmetele saab häid jõule vaid skype abil soovida. Jõulud on eestlaste jaoks mõnus rahulik kodus olemise aeg, mitte nagu austraallastel, kes korraldavad jõulugrille ja piknikke rannaliival.

25.detsember ehk Christmas Day on austraallaste püha jõulupäev. Kõik (tõesti kõik-kõik) kohad on suletud, inimesed on perekeskis. Aga kui te arvate, et nad istuvad kodus, siis tundub, et austraallased pigem naudivad kuuma suveilma ja pagevad loodusesse. Christmas Day hommikul toob Jõuluvana austraalia pailastele kinke: ). Mis eriti tore – Austraalia Jõuluvana sõidutavad kohale kuus valget känguru – kes siis veel!



Meie töökaaslane rääkis, et neil käib Jõuluvana ikka shortsides ja plätudega, kuigi kaubanduskeskuste Jõuluvanad, keda meie siin kohanud oleme, on alati eestimaiselt paksult riietatud. Töökaaslanegi on enamus oma jõulupäevi veetnud kuuma päikese all rannaliival lesides, sest Christmas Day on enamasti väga kuuma ilmaga päev.

Boxing day on siin samuti püha ja seda tähistatakse peale Christmas Day’d ehk 26. detsembril. South Australia osariik on ainus, mis Boxing Day asemel tähistab samal päeval miskipärast hoopis Proclamation Day’d.
Peamine point Boxing Day puhul on sportmängude korraldamine ja eelkõige just kriketivõistluse pidamine. Kriketist räägivad kohalikud väga tihti, nad tõesti fännavad seda mängu! Boxing Day’l algab siis kauaoodatud kriketimatš, mis võib kesta kuni viis päeva!

Teine oluline spordisündmus, millele antakse avastart Boxing Day’l on Sydney’st algav ja Tasmaania saarel Hobart’is lõppev paadiralli. Varem võttis ühest sadamast teise sõitmine aega kuni kuus päeva, kuid nüüdsed moodsad jahid jõuavad vahemaa läbida isegi kahe päevaga. Kui spordisündmused kõrvale jätta, siis on Boxing Day suur shoppamise päev! Nimelt on poodides palju allahindlusi ja sooduspakkumisi. Oleme kuulnud, et inimesed seisvad lausa järjekordades enne poe avamist, et hommikul esimeste seas poodi pääseda. Iseasi, kui palju sellistes lugudes muidugi tõtt on…

Boxing Day on Austraaliasse jõudnud Inglismaa eeskujul. Algselt oli Boxing Day Inglismaal tööandjatele erinevate boonuste (nagu rahalised boonused, toit, vanad riided jne) jagamiseks, et tööandjad need siis omakorda oma töölistele jagada saaksid. Jagamisele kuulusid isegi vanad tööriistad või seemned, mida uuel aastal maha külvata. Kõik sellised kingitused olid pandud karpidesse ja sealt olevat tulnud nimi Boxing Day. Teised usuvad, et püha sai oma nime kiriku annetuskarpide järgi, kuhu oli aasta jooksul raha kogutud. Boxing Day’l avati need karbid ning sisu jagati vaestele. Tänapäeval vist Boxing Day’l muud erilist ega traditsioonilist peale shoppamise ei tehta.

Kui te arvate, et istume nüüd nukralt kodus ja igatseme lumist Eestimaad, siis peate kahjuks pettuma : ). Oleme saanud kutsed juba kolmele jõulupeole (loe: läbule)! Igas hostelis peetakse oma grillpidu ja mugavalt nimetatakse see siis uhkeks jõulupeoks. Söögid-joogid on igal pool samad (grillvorstid, toorsalat, sai ja joogiks muidugi õlu). Söögi suhtes on need austraallased ikka nii igavad, niigi koguaeg söövad üksluist toitu, isegi jõuluks pole nad midagi teistsugust suutnud välja mõelda :D. Kalkun ehk peaks see jõuluroog olema, aga näib, et seda ei viitsi keegi valmistada.

Mis puutub Jõuluvanasse, siis Eestimaa Jõuluvana saatis kingid meile juba ammu-ammu ära ja Austraalia Jõuluvana oma kuue valge känguruga toob pakid loodetavasti Adelaide‘! Nimelt 27.detsembril sõidame Adelaide Eesti Festivalile. Aga Päkapikke sel aastal meil ei käinudki… Tundub, et selline vahva komme pole Austraalia lapsukestele tuttav.

Soovime kõigile mõnusaid eestimaiseid jõulupühi ja nautige head eesti toitu – see on maailma parim! Ma ei saa rohkem söögist kirjutada, muidu läheb isu traditsioonilise jõulusöögi järele veel suuremaks:D Ja muidugi – head lume rookimist, ehhee;)



You Might Also Like

3 kommentaari

  1. Üks jõulumõte sättis ennast teele,
    kui sadas laia,pehmet,valget lund.
    Ta soovis rõõmsaks teha kurvad meeled
    ja anda lootust keset talveund.
    Head melonite korjamist-ehhee!!!
    Emps ja Elise väga lumisest Tartust!!!!

    ReplyDelete
  2. HEAD VANA-AASTA LÕPPU!!!!!

    vanaema ja vanaisa

    ReplyDelete
  3. Ka meil on kohutav eesti toidu isu. Ei suuda ära oodata kui ainult saaks kusagile hambad sisse lüüa...mmmmm

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Contact Form