asjaajamisi

Tuberkuloositest

21:09Ketlin

Täna käisime kohalikus Medibank‘is kopsuröntgenit ehk chest xray’d tegemas. Tegemist ei olnud just vabatahtliku käiguga, aga kui oled eestlane ja tahad teise aasta Working Holiday viisat, siis tulebki just sinna polikliinikusse oma sammud seada.

Online viisataotluse andsime sisse nädal tagasi ning paari päeva möödudes saime e-maili teel teate xray vajalikkusest. Mõningatel juhtudel nõutakse kopsuröntgenit juba esimese aasta Working Holiday taotlejatelt, õnneks meie nende hulka ei kuulunud.

Muuseas, kuni aprillikuuni ei pidanud eestlastest 2.aasta WH taotlejad röntgenit tegema, sest Eesti asus madala riskigrupiga riikide hulgas. Austraalia on koostanud toredad tabelid erinevate riikidega üle maailma jagades need madala, keskmise või kõrge tuberkuloosiohuga piirkondadeks:


Ei pane vist imestama, et kõige enam esineb tuberkuloosi arengumaades. Euroopas peaks asi enam-vähem kontrolli all olema, sellest hoolimata on mitmed Euroopa riigid jagatud kõrge ohuga maade hulka. Eestis on alates 1998. aastast haigusjuhtumite arv koguaeg langenud, samas esineb Eestis tuberkuloosi oluliselt rohkem kui näiteks teistes Põhjamaades.

Austraalia peab end väga „terveks“ riigiks ja igasugu sissetoodud epideemiaid väga kardetakse. Seetõttu on esitatud veel mitmeid erinõuded näiteks sisserännanud meditsiinitöötajatele või lasteaiakasvatajatele:



Statistika järgi ei ole Eestis tuberkuloosipuhangut esinenud, seega ei oska kommenteerida keskmise riskiga tabelist kõrge riskiga tabelisse jõudmist, aga ju siis mingid näitajad austraalia tuberkuloosiekspertidele ikkagi ei meeldinud. Meid tegi see muudatus $208 võrra vaesemaks, sest ühe inimese kopsupilt läheb viisakandidaadile maksma $104. Kliinikut valida muidugi ei saa, valitsuse poolt on akrediteeritud ainult Medibank.

Täna selle käigu siis ette võtsimegi. Vastuvõtus oli kohe näha, mis kandi inimesi igasugu haigustes kahtlustatakse, kohal olidki enamasti asiaadid. Üle saali kostus valdavalt võõrkeeli, tõeline rahvaste sigrimigri. Kusjuures väga paljude jaoks oli inglise keeles oma asjade ajamine paras katsumus, vaesed töötajad.

Kopsupilte tehakse seal konveiermeetodil:D Sellest hoolimata tervitatakse kõiki väga viisakalt ja viitsitakse veel personaalset teenindust pakkuda. Inimesed voorivad sisse-välja, valmivad aina uued ja uued kopsupildid, mis loodetavasti garanteerivad ihaldatud viisakinnitused. Kuidas meie viisaga läheb, no selle kohta saame loodetavasti juba õige pea kirjutada : )

You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form