Sydney

Turistijuttu

22:32Ketlin

Sydney Harbour sild, mida kohalikud kutsuvad riidepuuks, on üks erilisemaid maailmas ja kindlasti kõige erilisem sild Austraalias. Pildilt tundub hästi suur, tegelikult on veel suurem ja võimsam! Mõtled küll, et no mis üks sild ikka nii eriline olla saab, aga vot saab küll. Tundub, et ooperimaja jätab silla natuke ebaõiglaselt tahaplaanile, sest minu arvates on number üks vaatamisväärsus Sydneys hoopis see suursugune terassild.

1932. aastal valminud silda ületab igapäevaselt hinnanguliselt üle 150 000 sõiduki, siin kohtuvad autod, bussid, rongid, jalakäijad ja jalgratturid. Kokku on kaheksa sõidurida ja neid saab vastavalt tipptunni vajadustele muuta, tõeliselt mugav. Mootorsõidukitele on silla ületamine tasuline (automaatne e-Tag), hinnad $2.50 kuni $4 olenevalt nädalapäevast ja kellaajast.

Viimased 16 aastat on korraldatud sillal ka ekskursioone. Asi sai alguse juba kuuekümnendatel, kui hulljulged öösel ebaseaduslikult läksid sillakaarele turnima. Ma olen ise küll korduvalt üle Tartu kaarsilla kõndinud ja väga kõrgust ei karda, kuid isegi see pisike Tartu sild on natuke siiski kõhe ja ebakindel, need tegelased ronisid aga 134m kõrguse hiiglase otsa! Üheksakümnendate lõpust korraldatakse sinna igapäevaselt ekskursioone, kuhu pääsevad kõik vähemalt 10-aastased hea tervise juures olevad kained turistid.

Minu jaoks oli üle sillakaare kõndimine kindel soov, aga kuna Heikkile kõrgused ei meeldi, siis tema loobus. Läks veetis selle asemel mitu tundi vana lapsepõlvesõbra seltsis, kes juhuslikult hiljuti Sydney’sse oli kolinud ja meie Riina ja Rauliga läksime ronima. Hoiatan kohe ära, et hinnad on soolased (vaata siit), meie maksime $245, aga tänaseks on juba piletid tõusnud. Hinnast hoolimata ma siiski soovitan seda trippi. Kokku kulus seal u 3h, mille jooksul saime korraliku ettevalmistuse ohutuse osas, päris hea ülevaate silla ja Sydney ajaloo teemal, kõndida üle kaare ja nautida vapustavat vaadet. Just see viimane on seal kõrgel ikka võimas, kogu Sydney on nagu peopesa peal!

Kui me esimest korda üle silla sõitsime, siis tekkis mul endal ka selline tunne, et oot-oot, kas ma ikka tõesti tahan sinna üles minna!? Heikki arvas juba, et ma olen loobumas, aga kuna sillakaare seiklus oli üsna algusest peale nimekirja eesotsas, siis polnud lihtsalt võimalik seda vahele jätta. Tegelikult seal üleval ikka nii hull ei ole ka, vist jäi adrenaliinist natuke puudu isegi. Kõige ebamugavam oli redelitest üles ronida, siis korraks tekkis selline lahtine tunne, et midagi nagu polekski ümberringi, aga tegelikult on seal kõik nii turvaline, et muretsemiseks pole põhjust.

Kahjuks pilti ise seal teha ei saa, sest kõik isiklikud asjad tuleb maha jätta. Selga antakse spetsiaalne kostüüm ja ainus asi, mille võid kostüümi külge kinnitada, on päikseprillid. Isegi (suured) ehted peab ära võtma. Neile, kes soovivad kaare peal naise kätt paluda, tehakse erand ja sõrmus kinnitatakse sellesama kostüümi külge. Meie grupis muide toimuski üks õnnelik kihlumine. Seal üleval on võimalik isegi abielluda!

Keda kõrge hind ei hirmuta, võiks kindlasti seal üleval ära käia. Piltide kaudu poleks kuidagi võimalik edasi anda, milline võrratu vaade sealt avaneb! Noh, ega mul ju pilte pole ka sealt, sest nagu ütlesin, siis midagi ei tohtinud üles kaasa võtta. Giid teeb ekskursiooni ajal pilte ja hiljem saab neid siis muidugi kaasa osta. Kõige kasulikum on minna sellisel kellaajal, kui ekskursioon algab valges ja lõpeb pimedas, st saaks nagu kaks ekskursiooni ühes.   





Neile, kes kardavad kõrgust või ei raatsi nii palju maksta, on olemas Pylon Lookout ($13/in) ehk vaateplatvorm. See mulle ka väga meeldis! Juhtus olema super ilm ja jällegi võib öelda, et vaade oli võrratu! Lisaks saab palju uut teada silla ajaloo kohta jne. Lisaksin Pyloni torni kindlasti kohustuslike vaatamisväärsuste hulka Sydneys, annab väga hea ülevaate kesklinnast.


Teel vaatetorni








Üheksa aastase ehitusperioodi jooksul sai surma 16 meest, kellest ainult kaks kukkusid alla. Arvestades tingimusi, tundub 16 hukkunut kuidagi kahtlaselt vähe… Stiilinäiteid sillaehitusest:










Veel käisime Chinese Garden of Friendship’i ($6/in) vaatamas. Tegemist on Hiina stiilis iluaiaga kohe Sydney Hiinalinna kõrval. Aed on kujundatud Sydney sõpruslinna Guangzhou poolt ja sellele pandi nimeks Garden of Friendship, et tähistada tihedaid sõprussidemeid Hiina ja Austraalia vahel. Seal oleks hea meelega pikemaltki jalutanud, kui aega oleks olnud, mulle väga meeldis. NB, soovitan läheneda autota, keeruline parkimist leida. 







Ja siin veel mõned pildid Sydney kuulsaimast rannast Bondi, mis oli tõeliselt laheda atmosfääriga rand! Täpselt sellisena ma kunagi kõiki Austraalia randu ette kujutasingi. Meie osariigis on rannad palju rahulikumad, mingit erilist melu ei ole. Parkimine on igal pool Bondi kandis (eriti just nädalavahetustel) väga kallis, tegemist vist keskmisest prestiižema piirkonnaga. 






You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form