ajalugu hinnatase

Perth

19:39Ketlin


Lääne-Austraalia pealinn Perth on ümbruskonna poolest maailma üksildasim, sest lähimad suurlinnad asuvad kaugel Kagu-Aasias. Eurooplased jõudsid mandri edelarannikule esmakordselt 1696. aastal, kuid alles 1829. aastal kuulutas kapten James Stirling (praeguse Perth‘i) Swan River’i kolooniaks. Veidi hiljem saabusid sunnitöölised, kes ehitasid hooned ning rajasid infrastruktuuri. Piirkond puhkes õitsele, kui Coolgardie’s ja Kalgoorlie’s avastati kullaväljad.

Perth on umbes 1,7 miljoni elanikuga väga armas suurlinn India ookeani kaldal. Swan‘i jõgi, mis poolitab linna kaheks, muudab Perth’i veel eriti ilusaks! Igale poole on rajatud palju parke ja puhkealasid, kust avaneb mõnus vaade jõele või kesklinnale. Loodus, rohelus ja avarus panevad hetkega mõtlema Perth’ist kui ühest lemmiklinnast! Muide, The Economist's World's Most Livable Cities 2011 tabeli järgi elame me õiges linnas, sest meie armas Perth on tabeli 8. kohal!

Paar päeva tagasi otsustasime Perth’i ühistranspordi ära proovida ja sõitsime bussiga südalinna. Aega võttis umbes 15minutit ja pilet ühele maksis 2.50 (kehtib 2h). Kodust on meil väga hea ühendus, peatus asub peaaegu maja ees, bussid sõidavad tihti ja liine on mitu.

Selliseid maju näeb Austraalias igal sammul, Brass Monkey pubi William St:

Nii kohtuvad vana ja uus:
Jalakäijate tänav:
... kus näeb väga tihti erinevaid esinejaid muusikutest mustkunstnikeni:






Üks paljudest Perth'i parkidest:

Swan'i jõe ääres:
2001.a avatud Swan'i kellatorn:
Jõeäärne:
Papagoid:
Taolisi kujukesi on kogu linn täis:

Perth võlub kohe mitmekesisusega, sest linnas on osavalt miksitud nii uus kui ka vana. Säilinud on palju ilusaid ajaloolisi hooneid, mille kõrval laiuvad uhked pilvelõhkujad. Huvitav, milline vaatepilt avaneb Perth’is mõne aasta pärast, sest praegu näeb igal pool ehitusjärgus hooneid ja piirkondi, ehitajatel ei tohiks siin küll tööpuudust olla!

Kohustuslik vaatamisväärsus – Kings Park

Südalinnast kõigest 1,5km kaugusel asub 19.sajandi lõpul rajatud Kings Park. See on 400 ha suurune väga kenasti kujundatud ala, mis asub Mount Eliza harjal. Kings Park on üks meie lemmikkohti Perth’is ja siin peaks igaüks, kes kunagi Perth’i satub, ära käima. Vaade, mis pargist linnale, jõele, teedevõrgustikule avaneb, on lihtsalt kirjeldamatu. Park on kena iga ilmaga, nii öösel kui päeval! Päeval leidub seal palju uudistajaid, kes jalutavad, peavad piknikke või pikutavad-peesitavad keset rohelust, õhtuti muutub Kings Park aga tõeliseks glamuuriaiaks! Limusiinid voorivad edasi-tagasi ja toovad parki kümnete kaupa õhtukleitides ja ülikondades pidutsejaid! Me polegi vist varem korraga nii palju erinevaid ja nii uhkeid limusiine näinud:D. Kings Park on ka väga populaarne koht abiellumiseks, usun, et seal ei möödu ükski nädalavahetus järjekordse pulmapeota. Pargi idaosas asub botaanikaaed, aga sinna pole me veel uudistama jõudnud.






629m jalakäijate sild Treetop, mis on ehitatud kohe puulatvade "külge":
...ja vaade sellelt sillalt, kus kaua seista ei taha, sest sild hullult kõigub ja õõtsub tuules:
Vaateplatvorm:
King's Park õhtuti:

Vene Pood

Vahepeal jõudsime ära käia ka kurikuulsas Vene Poes, mis asub teises linna otsas ja kuhu oli peaaegu 30km. Port Pirie tänaval asuv pisike pood tekitas meis tõelist elevust! Kaup oli pärit enamasti Lätist ja Leedust, palju kraami ka Poolast ja Venemaalt. Suur oli valik kalatoodete ja šokolaadi osas, isegi juustud-vorstid ja näiteks keefir oli olemas! Hinnad olid muidugi üsna soolased, aga kui mõelda, kust see kaup pärit on, siis ei pane imestama. Poe suurim miinus on ukrainlannast müüjatädi, kes ei lase midagi rahulikult vaadata ega valida ja ütleb iga asja peale: „very nice, very nice“, karta on, et see mõjub pealetükkivalt…



Pelmeenid kilohinnaga 18 dollarit:

Kohukesed ehk cheesecake:
Külmutatud Läti leib, vaadake hinda:
Külmutatud kohukesi lihtsalt pidi kohe autos nautima:

Kohe selle poe lähedal asus nö Poola Lihapood, kus oli väga suur valik liha ja vorste ning muidugi lademetes kõiksugu Poola maiustusi! Selle poe tõeline leid oli Saksa leib!!!


Esimesest poest ostsime siis tatart (Hiina), boršisupipurgi (Leedu), kapsast (Poola), lehmakommid (Läti), ja Karumsi kohukesi (Läti). Teisest poest lahkusime oma Saksa leiva, keeduvorsti (Poola) ja Sloveenia coca’ga (tõeline viga, ärge seda ostke!:D). Parim ost oli kindlasti leib! Mina tunnen erinevalt Heikkist õigest leivast väga puudust, juba Eestis ei olnud ma eriline saia fänn… Kui me selle leiva koju tõime, siis mitu tundi oli maja leivalõhna täis, appii kui mõnus!



Oleme viimasel ajal väga laisad olnud, veeretame päevad õhtusse rannas või linnas uudistades ja ei taha töö otsimise peale eriti mõeldagi… Pole vist viimase poole aasta jooksul ka nii palju süüa teinud, kui nüüd paaril nädalal! Menüüs on ainult eestimaised kodused toidud, mmm kui hea! Kartulisalatit süües tuli juba tunne nagu oleks tagasi Eestis!

You Might Also Like

2 kommentaari

  1. Nii tore on vaadata pilte ja meenutada, aga seal olen mina ka käinud. edu tööotsingutel!

    ReplyDelete
  2. Mnjaa, mul on Perth vist praegu lemmiklinn Austraalias:) Aga tead, pole üldse töö otsimise lainel, praeguseks hetkeks olen ühe cv saatnud:D

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Contact Form