ajalugu pühad

Pühade Virr-Varr

21:11Ketlin

Jee, meil on Easter! Siin on lihavõtted vist palju olulisem püha kui Eestis. Samas kui järele mõelda, siis on siin peaaegu alati enne mingi tähtpäeva saabumist hull möll ja ettevalmistus. Eile näiteks olid kaubanduskeskused puupüsti rahvast täis, kõikjal müüdi munade ja jänestega seotud nodi. Tänaseks on terve linn nagu välja surnud, kõik kohad on suletud, tööle lähevad ainult elupäästjad.

Good Friday ehk suur reede on algus pikale pühadeajale ehk Easter’ile, mis kestab meil siin 4 päeva. Kauplused ja kõiksugu asutused on suletud, isegi ühistransport ei tööta paljudes piirkondades, kõigil vabad päevad. Tihti sõidetakse kogu perega kuskile linnast välja, kuulujuttude kohaselt on pühade ajal hostelid/karavanpargid puupüsti rahvast täis ja hinnadki kõrgemad. Good Friday’l toimub mitmeid populaarseid spordiüritusi üle Austraalia, millest kohalikud suurest elevusest päevade viisi juba räägivad. Mõnes osariigis on alkoholi müük keelatud. Traditsioon on süüa väikseid kukleid ehk hot cross buns‘e:


Easter Saturday ehk laupäev on enamus osariikides samuti püha, välja arvatud WA ja Tasmaania. Ehhee, õnneks meil poed siis avatud jälle! Muidugi käiakse kirikus ja sõidetakse loodusesse vaba päeva nautima. Kogu lihavõttepühad (eriti just Easter Saturday) on populaarne aeg ristimis- ja pulmapidustusteks.

Pühapäeval on meil siis Easter Day ehk lihavõttepühad. No kui üldse leidub mõni pood vms, mis muidu pühapäeviti on avatud, siis Easter Day’l on küll kõik suletud (mõnes piirkonnas on äri lahti hoidmine lausa keelatud). Tihti korraldatakse parkides või aedades nö munajahti. Šokolaadimunad peidetakse kuskile põõsastesse (õigemini siis Lihavõttejänes peidab) ja siis peamiselt koos lastega toimub munade otsimine. Austraalia laste eest hoolitseb muideks kohalik bilby, mitte mingi tavaline jänes! Bilby on pisike näriline, kes elab ainult Austraalias ja traditsioonide järgi on munade kohale toomine just selle tegelase ülesandeks. Kes veel ei teadnud, siis meil tähistatakse siin ka Bilby Day’d (septembris), aga sellest „tähtsast päevast“ juba mõni teine kord:D Bilby nimi tuleneb aborigeeni keelest ja tähendab pikaninalist rotti, eestikeelset vastet kahjuks ei teagi.
Easter Bilby:



Neid šokolaadimune müüakse meil siin juba paar kuud! Lisaks on poodides kuhjade viisi neid kuulsaid šokolaadijäneseid ja muid munadepüha kirevaid vidinaid:




Esmaspäeval tuleb meil siis Easter Monday ja JÄLLE on vaba päev! Korraldatakse mitmeid kultuuriüritusi, eriti just muusikafestivale. Spordisündmused, mis said alguse reedel, lõpetatakse nüüd selleks aastaks pidulikult esmaspäeval. Sel aastal langeb Easter Monday kokku Anzac Day’ga ja seetõttu nö nihutavad mõned osariigid (sealhulgas ka WA) Anzac Day mugavalt teisipäeva peale, et mitte ühest vabast päevast loobuda. : )

ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) Day on siis sõjaveteranide päev. Sel päeval mälestatakse Esimese Maailmasõja ajal Türgis langenud Austraalia ja Uus-Meremaa sõjaväelasi. Toimub palju tseremooniaid, rongkäike, mälestusteenistusi ning peale seda kogunetakse nö gunfire breakfast’ile, et juua kohvi, mille sisse on segatud rummi. Ma arvan, et selle joogi me jätame vahele:D

Meie plaanime teha paar väljasõitu, kindlasti tahaks randa jõuda, et veel viimaseid kordi „suve“ nautida. Ma ei tea, kas Austraalias valgeid kanu elab, aga isegi kui elab, siis munemisega nad vist eriti ei tegele, sest poes leidub ainult pruune kanamune : ( Vbl proovime neid pühapäeval kuidagi värvida, et natuke nö eestipäraseid pühi pidada! Ja ma tahaks näha, et bilby meile üllatust ei tee!

You Might Also Like

4 kommentaari

  1. häid pühi,vaatasin just ,et Perthis endiselt soe:)tervitades vika

    ReplyDelete
  2. Jaa, meil alles eile oli mingi 33kraadi :) Järgmine nädal peaks juba jahedam olema...
    Ilusaid pühi ja mõnusat kevadet sulle!
    K&H

    ReplyDelete
  3. Ebareaalne, et see bilby on päris loom:D Ürita ta mulle siia saata. Ja kirjuta mulle nüüd pikk-pikk kiri sellest kuidas sul täpsemalt läheb:)
    Kaitsuke

    ReplyDelete
  4. me a just koolis õppisime neid easterga seotuid sõnu

    ellu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Contact Form