aborigeen inimesed

Naistepäev naistevanglas

21:47Ketlin


Käisin täna WA suurimas naistevanglas Bandyup rahvusvahelist naistepäeva tähistamas! Nimelt asusin mõned nädalad tagasi oma järjekordse praktika raames tööle kahte naistevanglasse: Bandyup, mis on ainus WA maximum security vangla ja Boronia naistevanglasse. Palusin endale sellise praktika kuna mind on alati vanglate sisekliima huvitanud, aga ma pole iial vangidega töötanud.

Austraalia vanglates pakuvad tugiteenuseid paljud mittetulundusühingute moodi organisatsioonid ja ühe sellise alla – Ruah – kuulun ka mina. Ruah on päris suur organisatsioon, millel on mitmeid tegevusvaldkondi ja üks neist on naiskinnipeetavate mitmekülgne toetamine. Asume naistega tööle kuus kuud enne vabanemistähtaega ja olenevalt vajadustest jätkame tööd aasta peale vabastamist. Enamasti vajavad need naised abi elukoha taotlemisel, töö otsimisel, väga tihti on kaasatud lastekaitse ja muidugi sõltuvusprobleemid. Lisaks korraldab meie tiim ka erinevaid tugigruppe, kellega mina liitun paari nädala pärast. Jälle üks selline põnev praktika, kus ei hakka kunagi igav.

Blogisse ma muidugi eriti midagi kirjutada ei või, aga oma muljeid saan ikka natuke jagada. Olen nüüdseks käinud kolmes WA vanglas ja üldiselt on vaatepilt väga meeldiv. Eestis on ka õnnestunud paaris vanglas käia ja võib öelda, et võrrelda väga ei anna (eriti just Tallinna Vanglaga). Boronia vangla on taotluslikult võimalikult mitte-vanglalik, et naisi ühiskonda naasmiseks võimalikult hästi ette valmistada. Lisaks on Boronias lubatud kuni 4-aastastel lastel emadega koos elada.

Bandyup’i vangla on nagu “päris” vangla, kus on esindatud kõigi raskusastmete kurjategijad ning kuni 1-aastastel lastel on lubatud emadega koos elada. Üsna kurikuulus vangla, mis (nagu enamik Austraalia vanglaid) on ülerahvastatud, kuid siin pidavat asi nii hull olema, et kõigile ei jätku voodikohtigi ja magatakse põrandal. See on jälle selline huvitav teema, mida tasub edasi uurida, aga väidetavalt kannatavad meie osariigi naistevaglad alarahastatuse all. Läbisin mõlemas vanglas põgusa ettevalmistuskoolituse, mille tulemusel mind lisati andmebaasi ja nüüd algabki igapäevane töö kinnipeetavatega.

Sel aastal tähistati vanglas esmakordselt rahvusvahelist naistepäeva, mille raames tutvustasime oma tugiteenuseid tulevatele klientidele. Pean austalt tunnistama, et ma ei osanud sellest üritusest suurt midagi arvata. Päris keeruline on sellistes tingimustes loovalt läheneda, sest vahendid, mida on lubatud vanglasse tuua, on üsna limiteeritud. Lühidalt kokku võttes algas meie naistepäevapidu ühe staažika aborigeenist sotsiaaltöötaja kõnega, mis tõesti paistis naistele korda minevat, seejärel tutvustati kohalviibivaid organisatsioone ja hiljem anti võimalus individuaalselt meie teenustega tutvumiseks. Silma järgi tundus, et kohale tuli umbes 30-40 naist, mis peaks olema umbes 10% kogu vangidest. Kindlasti olid osavõtjad millegi järgi selekteeritud, aga see oli juba vanglaametnike rida.

Ma olen veel alles nii algaja, et tunnen end vangide seltskonnas üsna ebamugavalt. Olgem ausad – paljud neist näevad ikka päris hirmuäratavad välja ka. Samas kohtusin täna ilusate noorte tüdrukutega, kes pole korralikult suurekski jõudnud saada kui juba on omadega ummikus. Miskipärast šokeerisid mind samamoodi vanemad pealtnäha väga meeldivad naised, sellised noorte vanaemade moodi. Aga kõige hullemad olid rasedad naised, vot siis käis mingi klõps minu sees. Miskipärast mõjusid need suurte kõhtudega rasedad tüdrukud täiesti ebaloomulikult. See ei ole ilusa uue elu algus, see on nagu uus lüli surnud ringis.

Peale ülerahvastatuse on kohaliku süsteemi peamiseks probleemiks pärismaalased. Aborigeenid moodustavad Austraalia rahvastikust vähem kui 3%, kuid iga kolmas vang on aborigeen ning ligi pooled WA alaealistest kinnipeetavatest on pärismaalased. Meie osariik on aborigeenidest kinnipeetavate poolest juhtival kohal ja need numbrid aina tõusevad. Väga pikalt on usutud, et “panemed nad lihtsalt luku taha ja ongi probleem lahendatud”. Jällegi – kes pole pärismaalaste ajalooga kursis, arvavadki, et aborigeenid on lihtsalt pahad inimesed, halvemad kui valged ja seetõttu sooritavad rohkem kuritegusid.


Iga kord tööpäeva lõpus vanglast välja astudes ma tunnen end tänulikuna. Tänulikuna armastust täis lapsepõlve, tervise, hariduse, kodusoojuse, turvatunde eest. Mehe eest, kes ei tee füüsiliselt ega vaimselt haiget, heade inimeste eest minu elus ja oskuste eest iseennast kaitsta. Sest 90% nendest naistest ei saa seda kahjuks öelda.

You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form