Aasia Tai Kuningriik

Viimane Tai

21:10Ketlin



Enamus mõtteid Tai teemal on nüüdseks teiega vahetatud (jah, ma tean, et need sissekanded on piinlikult hiljaks jäänud, aga kuna nad olid poolikult valmis, siis jõudsid nad ka blogisse). Tai on kindlasti huvitav ja kirev maa, mida näeb arvatavasti palju paremini väljaspool Phuketit. Meie kahjuks sel korral pettusime ja seetõttu soovitaks neil turistidel, kes peale pidutsemise veel midagi teha tahaks, Phuketist eemale hoida.

Viimased tähelepanekud , mis kohapeal said üles kirjutatud, aga mis pole teistesse postitustesse jõudnud:

Kinoskäik on Tais omamoodi elamus. Enne seanssi lastakse hümni ja tutvustatakse Tai kuningat Rama IX ja tema perekonda. Kõik saalis viibijad peavad austuseks püsti seisma. Mina teadsin seda juba enne Taisse jõudmist ja kui ma seda Heikkile rääkisin, siis ta keeldus mind uskumast ja mõtles, et püüan teda haneks tõmmata. Päris naljakas oli ta reaktsioon kinosaalis, kus hümni saatel Tai kuningat tutvustati. 

Tai kuningas on kõige kauem troonil olnud monarh kogu maailmas, lisaks on ta ka maailma rikkaim monarh. Tai inimesed väga armastavad ja austavad oma kuningat. Kogu kuninglik perekond on Tais väga austatud ja armastatud ja sellest saab iga turist juba väga kiiresti aru. Esimesena võivad silma hakata kuningliku perekonna hiiglasuured fotod kõikjal tänavapildis, inimesed toovad sinna isegi annetusi. Kuninga ja tema pere kohta ei tohi kunagi midagi solvavat öelda, sealses kultuuris oleks see esiteks väga lugupidamatu ja teiseks on see karistatav.

Maailma pikim kohanimi kuulub Tai pealinnale Bangkokile, mille ametlik täisnimi on Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit. See on nüüd küll esimene ja viimane kord kui ma sellesse nimesse süvenen...

Pea on Tai inimeste jaoks kõige tähtsam kehaosa, mida mitte kunagi mitte ühelgi tingimusel ei ole lubatud katsuda. Isegi laste pea katsumine on väga halb komme. Kohalikud üritavad alati oma pea hoida madalamal kui näiteks mõne vanema või tähtsama inimese pea ja see on muide neist väga viisakas.

Jalad on kõige räpasem kehaosa, mis sümboliseerivad kokkupuudet maaga ja see peaks viitama maapealsele kannatusele. Seega on jalgadega millelegi osutamine väga ebaviisakas. Isegi näiteks jalaga ukse lahti hoidmine on üsna halb märk. Kõige parem on jalad hoida võimalikult maadligi, istudes sättida need istumise alla (põlvitada) ja ruumi sisenedes muideks võetakse jalanõud jalast ära (ka näiteks kauplustes või ilusalongides).

Enne 20. eluaastat lähevad noormehed munga elu proovima, see on täiesti tavaline elu osa kohalike jaoks.

Tais lastakse igal hommikul (vist oli kella 8 paiku) ja õhtul kella 6 ajal hümni ning kõik inimesed tavaliselt katkestavad töötamise ja näitavad sellega oma austust. Meie selle tunnistajaks ei olnud, aga mu tailannast kursaõde väitis, et see on väga oluline osa tema elus.

Nagu paljude teiste asiaatide jaoks on ka Tai naiste iluideaal lumivalge nahk. Enamus ilutooteid on nahka valgendavad, täpselt nagu Euroopas on need pruunistavad. Näiteks dusigeeli ostmisel peaks igaks juhuks üle kontrollima, kas tegemist on tavalise või valgendava tootega, seda muideks ka tuntud kaubamärkide puhul. Mitmed mu asiaatidest tuttavad kasutavad neid valgendavaid tooteid.

Mis mulle Tai kultuuri juures väga meeldib, on nende arusaam austusest, ja seda mitte tingimata selles tähenduses, et ma tahaksin ise ka nii elada, aga pigem on see huvitav ja omapärane. Näiteks traditsiooniliselt aitäh ütlemiseks tuleb käed nagu palveks kokku hoida ja väike kummardus teha pead samal ajal all hoides. Umbes samamoodi toimub ka tervitamine. Minu arust on see nii vahva, et näiteks mu kursaõde läheb alati koju ja kõigepealt avaldab oma abikaasale austust/tervitab teda traditsiooniliselt.  Eks nüüd muidugi see võrdsuse teema selles abielus ole omaette küsimus.

Siinkohal võiks mainida, et kuigi Tai kultuur on väga rikas ja huvitav, siis tegelikult on see ka üsna kaitstud turistide eest. Väga hoolikalt on valitud, mida maailmale eksponeerida ja mida rohkem varjata.

Selleks korraks on Tai jutud räägitud. Edasi viis meie reisiplaan meid Singapuri. Linn, mida me  mõlemad palavalt armastame ja millest ei saa vist iial küllalt!


You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form