Aasia Tai Kuningriik

Koh Phi Phi Don

21:08Ketlin


Võib üsna kindlalt väita, et sõitsime siia saarele kaudselt ühe filmi pärast. Koh Phi Phi Leh (see on nüüd tõesti juba teine saar, aga täpselt meie saare külje all) sai kuulsaks kolmteist aastat tagasi kui Leonardo Di Caprio isiklikult kohale lendas ja film “The Beach” üles võeti. Film sai kuulsaks ja saar sai kuulsaks, mille tulemusel kohalik turism välgukiirusel hoo sisse sai.

Järgmine, mitte just nii meeldiv sündmus, mis sellele saarestikule (kus on kokku 6 saart) kuulsust kogus,  leidis aset 9 aastat tagasi. Kurikuulus tsunaami pühkis peaaegu kogu selle saare maatasa. Ühelt poolt ründas 3m ja teiselt poolt 6,5m laine, mis sai suure mürtsuga keskel kokku ja viis arvatavalt umbes 4000 inimelu endaga kaasa. Võttes arvesse, et saarel võis tol hetkel olla u 10 000 inimest, siis tegelikult ei tundugi see neli tuhat nii suur number. NB vaata filmi The Impossible, väga võimas!

Täna siin ringi jalutades ei viita miski üheksa aasta tagusele hävituslikule hommikule. Peale tsunaamit ehitati saar kiiresti üles, juba aasta hiljem olid paljud hotellid turistide vastu võtmiseks valmis ja tsunaami hoiatussüsteem töökorras. Elu ja melu läks sama tormakalt edasi. 



Phi Phi on populaarne ööelu elamiseks. Minu arust satuvad siia enamasti Euroopa seljakotirändurid. Väga palju kuuleb prantsuse keelt, tundub, et saar on armastatud meie naabrite rootslaste ja venelaste seas. Veider, et nii paljud eurooplased/austraallased on siin oma ärid püsti pannud või kuidagimoodi end siin tööle sättinud (jagavad flaiereid või müüvad sukeldumistuure), sellest fenomenist me eriti hästi aru ei saa. 

Kokteilid


Klienditeenindus

Arvestades, milline turismimagnet see Phi Phi on, eeldaks küll natuke professionaalsemat klienditeenindust. Pole nende paari päeva jooksul veel kohanud kohalikke, kes monoloogi asemel suudaks dialoogi astuda. Näiteks meie hotelli personal lihtsalt ei räägigi midagi. Ise küsin, ise vastan või loen kehakeelt. Tundub, et aru saamisega ei olegi neil väga probleemi, pigem ei osata vastu rääkida. Üllatav, et enamasti ei pandagi üldse rõhku klienditeenindusele, ju on turiste nii palju, et ei peagi pingutama.

Aga selle kõige juures mulle meeldib, et on ära kadunud see tingimise ja hindade üle kauplemise komme. Mulle pole see kunagi meeldinud! Enamasti on igal pool fixed price ja keegi ei kauple. Vanast harjumusest ikka alguses proovisime, aga ei võetud väga vedu. Näiteks pitsa maksab igal pool üle saare ฿80, võta või jäta. Kui muidu võiks leti äärest minema kõndida teades, et kaupleja jookseb sulle kasvõi järgi, siis siin võid koju jalutada ja kedagi ei huvita, kui sulle pakutud hind ei sobi. Ja siit jõuamegi sujuvalt

Hinnatasemeni

Ehhee, pole siin nii metsikult odav midagi. Näiteks päevituskreemi saab Austraaliast sama hinnaga (฿ 450-500), nagu ka Jack Daniels’i kokaga 345ml supermarketis ฿180. Oma hotellitoa eest olime sunnitud maksma ฿2350 öö ja kohe kindlasti pole see mingi eriline hotell, aga majutusest võiks lausa eraldi lõigu kirjutada, nii et kannatust sellega. Restorani pearoad on keskmiselt ฿300-500, kokteilid ฿150-200, Tai massaaz ฿300, puuvilja shake ฿80, rannatooli laenutus ฿ 100-150, poolepäevane saaretuur ฿400/in ja 8h tuur ฿600.

Austraaliast tulles need hinnad väga ei morjenda, aga ma ei tea, kuidas eestlased siin nii massiliselt armastavad käia. Eks mõnevõrra võib hindu mõjutada ka see, et asume saarel ja eeldatavasti on näiteks Phuket natuke odavam, aga peab tunnistama, et uskusime pigem natuke teistsuguseid hindu kohata.


Hotellid

Jõuamegi minu lemmikteemani majutus. Surfasin netis juba paar kuud tagasi uudishimulikult ringi ja uurisin hotelle. Hind ja kvaliteet tahtsid kuidagi väga erinevat sammu käia. Ma olin vist endale valmis mõelnud, et umbes $50-60 ehk alla ฿1800 eest saab Aasias juba täitsa kena hotellitoa. Leidsin küll igasugu sooduspakkumisi, aga maksta ฿3000 ühe öö eest tundus kuidagi väga ülemakstud, eriti kui süveneda klientide kirjutatud tagasisidesse.

Ööbime Phi Phi Palms Residence’s, mille tuba on üsna närtsinud olekus, mille teenindusele võiks ümmarguse nullpunkti anda ja mille seinad on paberist. Aga meil on toas konditsioneer ja telekas ja lausa külmkapp! Vaade kõrvalasuvale hurtsikule (mis on tegelikult külastajaid täis hotell!) tõestab meile küll üsna veenvalt, et elame luksuses, aga kolme öö eest tasutud ฿7050 tekitab toas ringi vaadates ikkagi segadust. Sellistel hetkedel ma kadestan igasugu hipisid, kes hotellitubade kvaliteedi pärast kunagi oma pead ei vaeva ja kes isegi Aasias on valmis mõne kohaliku poolikul võidunud diivanil magama (loe: couchsurfing).

Kes praegu samamoodi otsib hotelli Phi Phi’le siis teate, ma ei oskagi teile midagi soovitada. Kui te olete ülalkirjeldatud hipi, siis on asi väga lihtne. Siin on iga nurga peal hosteleid, kus saab üsna odavalt narivoodis ööbida. Kui teile tundub, et see ei kõla just kõige lõõgastavama puhkusena, siis lihtsalt makske rohkem ja unustage ära, et see peaks olema odav Aasia. Üks võimalus on muidugi veel võtta tuba konditsioneerita (hinnavahe on märgatav!), aga seda tasuks kaaluda eelkõige neil, kes näiteks sooviks üleliigseid kilosid puhkuse ajal välja higistada või kes unistab aurusaunas magamisest, sest muidu võib tekkida tunne, et piinlete vabatahtlikult. Õhuniiskus on aastaringselt vähemalt 75%, eile oli see näiteks 93%!


Restoranid

Oijah, milline toiduparadiis! Vahet pole, kas armastad kohalikku Tai kööki või Euroopa/Ameerika/Austraalia maitseelamusi, siin on kõike! Pitsad, pastad, Aussie burgerid, fish and chips, gelato, Pad Thai või kreeka salat pole mingi küsimus! Kahjuks mina ei kuulu aasia toidu fännide hulka, nii et ma ei oska midagi kohalikku soovitada, küll aga annaks positiivse hinnangu itaalia restoranile Italiano ja ägeda atmosfääriga Pirates House. Mõlemas, nii nagu enamus saarel asuvates söögikohtades, on tasuta internet. 
Kohalik õlu

Õhtusöök Piraadimajas

Saarele pääseb üsna korraliku laevaga, mille üheotsa pilet Phuketilt maksab ฿600 ja edasi-tagasi pilet ฿1000/in. Tegemist on päris kiire transpordiga, kohale jõuab umbes 1,5h. Saarele saabumisel tuleb muidugi jälle “saaremaks” tasuda - ฿20/in. Homme lahkudes ootab meid kindlasti ees mingisugune saarelt lahkumise tasu, muidu ei oleks see ju õige Aasia. Aga selle kõigeni jõuame juba järgmises postituses. 

100 THB = 2.56640 EUR
100 THB = 3.26332 AUD

You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form