pühad

Kolmandad jõulud Austraalias – jälle vaatad uue pilguga

10:25Ketlin



Austraalia jõulutraditsioonidest olen juba eelnevatel aastatel teile päris pikalt kirjutanud. Kui ma sel aastal peaks midagi jõulude kohta ütlema, siis kerkib kohe pähe kaks märksõna: shoppamine ja kuumalaine.

Kõigepealt shoppamine! Detsember on poes käimise kuu, kohutav! Tundub, et see läheb iga aastaga aina hullemaks. Nii kui kaubanduskeskusesse sisse astud, tekib allergia, selline tunne, et õhku enam ei ole, teised inimesed enne sind saavad kõik hapniku endale. Isegi laupäeval võib kaubamajade juures olla ummikud ja isegi tööpäeva hommikul (mil enamus inimesi peaks tööl olema ja raha teenima), on raskusi parkimiskoha leidmisel.

Ma ei mäleta, et see asi eelmisel aastal nii pöörane oleks olnud! Varasemalt on inimesed ikka suutnud oma autod kuskile parkla territooriumile mahutada, sel aastal nägime oma silmaga, kuidas isegi lähedalasuvad haljasalad täis pargiti. Kui muidu ei ole mul poes käimise vastu hullu midagi, siis viimased nädalad hakkab juba kaubandusele lähenemisel väga halb.

Mu vend, kes hiljuti USAs ringi reisis, teatas tõsimeeli, et tegelikult on asi siin Austraalias veel päris okei ja temas tekitas hoopis sealne tarbimine selliseid emotsioone. Eks see vist olegi suhteline ja sõltub, millega võrrelda. Fakt on see, et kogu maailmas läheb see aina hullemaks ja seetõttu kohtab aina rohkem inimesi, kellele jõulud pole muud kui kommertspüha.  

Igal aastal võib tähele panna, et mõni austraalia kodu on jõuludeks kohe eriliselt ära ehitud.  Siin mõned jõulutuledes majad, mis möödasõidul said telefoni kaameraga jäädvustatud:


Üsna tagasihoidlik veel...

See maja tundus juba natuke liig:D

Ei tea, kuidas naabrid magada saavad, kui aknast terve öö selline vilkuv
tulemäng sisse paistab...

...ja siin meie tuled!
Järgmiseks aastaks peaks vist kohe kilomeetrite kaupa vilkuvaid tulukesi kokku ostma...


Kes veel näinud ei ole, siis siin on video ühest väga erilisest tulemöllust, mis meie linnas püsti pandud. Käisime seda maja ka ise vaatamas: 





Mul on töö juures üks 6-aastane tüdruk, kelle registreerimisvormist võib lisaks isikuandmete ja lapse tervislikule seisundile teada saada, et selle tüdruku jaoks jõulupühi pole olemas. Siinses multikultuurses ühiskonnas on täiesti tavaline, et vanemad peavad märkima, milliseid pühi nende kodus üldse tähistatakse. Tegemist on Jehoova tunnistajatega (ka usuline kuuluvus on küsitud peaaegu igal ankeedil).

Ja teate, mul on sellest tüdrukust kahju. Kõik lapsed on ju eelkõige lapsed, kes tahavad esiteks väga teiste laste sarnased olla ja kui valdav osa maailmast jõule ikka nii suurejooneliselt tähistab, siis on väga raske olla see üksik hunt. Ja kelle usk see on? See ei ole selle pisikese tüdruku usk, see on tema vanemate usk! Oleks see minu teha, ma ei lubakski vist alaealistel religiooniga mingit tegemist teha. 6-aastane ei oska ise niikuinii otsustada, millised tähtpäevad on paganlikud või milline Jumal maapealse elu paradiisiks muudab.

Päris huvitav oleks sellel teemal mõne Jehoova tunnistajaga diskuteerida. Eks muidugi usk ongi väga delikaatne teema, milles on võimatu absoluutset üksmeelt saavutada. Täiskasvanud kummardagu minu pärast ükskõik, mis usku, aga lapsi võiks sellest ajupesust kuidagi säästa. 

Mõned pildid meie jõululaupäevast:


 




Kes veel ei tea, siis seekord on meil jõuluks ka üks neljajalgne tegelane külas. Pepper on meie sõprade taksikoer, kes paar nädalat ajutiselt meie hoole all on, kuniks sõbrad Inglismaal pühi peavad. Väga armas pisike tegelane, kellele kulub päris palju energiat ja kes paneb kogu meie pere tegemised enda rütmis toimima. Ja kui enne tema saabumist oli meil kuskil kuklas mõte endale üks labrador koju tuua, siis vähemalt paariks aastaks on see mõte küll kadunud. Üleskutse – kui teil tekib isu kodulooma omada, siis katsetage sõprade koertega näiteks. Piisab nädalast ajast, et aru saada, kas sul on aega ja tahtmist ennast kogu selle vaevaga siduda. 


Aga niimoodi ajutiselt on Pepper üks imearmas tegelane!
Häid jõule, nunnukas!


Sel aastal on meil siin KUUM! Viimaste päevade temperatuurid kõiguvad 38 ja 42 kraadi vahel. Kusjuures kõige parem on sellise ilmaga sõita ennast randa jahutama. Seal puhuvad värskendavad ookeanituuled ja isegi kui hakkab palav, siis vesi on ikkagi parajalt jahe. Ja muideks, see 40C kõlab palju hullemini, kui tegelikult on!


Rannapäev Pepperiga






You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form