austraallased

Palju õnne, Kuninganna!

21:38Ketlin

Kujutage ette, et teie sünnipäev on näiteks aprillis, aga mingil toredal põhjusel otsustate te seda hoopis oktoobris tähistada. Tundub pisut harjumatu, või mis? Aga just täpselt sellises nihkes peab sünnipäevi meie kallis kuninganna.

Elizabeth II ehk Elizabeth Alexandra Mary Windsor sündis 21.aprillil 1926. aastal, aga meie siin WA’s tähistasime tema sünnipäeva hoopis reedel, ehk (sel aastal) 28.oktoobril. „Tähistamine“ tähendab siinkohal eelkõige töölt vaba päeva ja seetõttu mõnusalt pikka nädalavahetust. Minu poolest võiks nii tähtsa naise sünnipäevi vabalt ka mitu korda aastas „tähistada“!
: )

Ega sellest kuninganna teemast päris korralikult aru ei saagi. Paljud austraallased ütlevad, et kuninganna ei ole nende jaoks mitte keegi, kuigi ametlikult on ta meie riigipea. Lisaks Austraaliale on ta veel 15 riigi riigipea, ühtekokku peaaegu 130 miljoni inimese kuninganna! Huvitav, kui palju ta oma kuueteistkümne riigi käekäiguga üldse kursis on?!

Seekord oli kuninganna sünnipäev meil muidugi palju suurejoonelisem sündmus, sest Elizabeth II lendas isiklikult Austraaliasse oma kuueteistkümnendale riigivisiidile. Arvatavasti ka viimasele. Nagu sel puhul ikka kombeks, võis telekast iga päev ja peaaegu iga kell kuulda-näha vanadaami vastuvõttudest, sest kuninganna reisis kõik suuremad Austraalia lõunakalda linnad läbi. Visiidile pani punkti Rahvaste Ühenduse Kohtumine ehk Commonwealth Heads of Government Meeting ning kuninganna kohtumine linnarahvaga ehk üritus nimega Big Aussie Barbeque.

Laupäeval seadsime meiegi oma sammud Kuninganna Grillpeole kus kogu linnarahvas sai kaugele külalisele lehvitada ning heategevuslikust BBQ’st osa võtta. Nimelt müüdi seal 2 dollariga hot dog’e ning 1 dollariga karastusjooke. Rahvast olevat erinevate andmete järgi olnud vähemalt 100 000. Paljud olid matkatoolidega või suurte piknikutekkidega kohale tulnud, inimesed lehvitasid austraalia lippudega või jäid silma lipuvärvides mütside/särkidega.






Ma ei oskagi selle kuninganna suhtes seisukohta võtta. Naljakas, et ametlikult on meie riigipeaks naine, kes jõuab oma riiki elu jooksul vaid loetud korrad ja kellest isegi suurem osa austraallasi ei näi väga hoolivat. Ja miskipärast on minu silmis ta natuke külma, ükskõikse, mittemidagiütleva imagoga.

Lehvitasime küll ilma liputa ja piknikuvarustust ka kaasa ei pakkinud, aga kuninganna sai nähtud ja tervitatud. Me kumbki pole taolisel üritusel kunagi varem osalenud, päris omamoodi värk. Tavaliselt vaatad telekast ja noh, jätab üsna külmaks. Samas ma arvan, et kui elaks näiteks Inglismaal, siis läheks uudishimust ikka ja jälle kuninglikke tegelasi tervitama.

Ja üks viimase aja olulisemaid teadaandeid: suvi ei ole vist ikkagi maailmast kadunud ja Perth’is hakkavad vaikselt ilmad nö austraaliapäraseks muutuma. Selle suve esimesed rannapäevad ja grillõhtud on juba peetud! Meil on väga vihmane ja sügisene siin olnud ja pole ka ime, sest see talv on olnud viimase kümne aasta üks vihmasemaid! Irooniline või mis!?

You Might Also Like

2 kommentaari

  1. Mis aastal kallis kuninganna sündis?

    ReplyDelete
  2. Sai ka sel üritusel käidud ja kuningannat nähtud, aga selline külm iago on sel kuningannal tõesti.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Contact Form