aborigeen ajalugu

Kellel on Austraalias hea elada?

18:57Ketlin


Nüüdseks juba mitu kuud tagasi tegime koolis ühe põneva rühmatöö läbi. Igas grupis oli 4-5 õpilast ja iga grupp pidi moodustama nö hierarhia erinevatest rahvustest, keda Austraalias kõige vähem diskrimineeritakse ja kellel on siin kõige parem elada:

Filipiinlane
Somaallane
Vietnamlane
Kreeklane
Itaallane
Valge Lõuna-Aafriklane
Iirlane
Aborigeen
Valge Uus-Meremaalane
Liibanonlane

Väga põnev oleks lugejate arvamusi kuulda, aga ma ei hakka seda sissekannet jupitama ja kirjutan teile oma kursuse arvamuse. Olgu kohe öeldud, et tabeli viimane koht erilist vaidlust ei tekitanud, aga esimesed kolm kohta (ehk siis kellel on Austraalias kõige lihtsam läbi lüüa) üksmeelt ei saavutanud.

Loomulikult asetses viimasele kohale aborigeen. Piinlik. Viisime selle harjutuse läbi loengus, kus üks õppejõududest oli aborigeen, nii et seda enam piinlik. Kes on Austraalias pikemalt elanud, mõistavad, millest ma räägin. Kuigi valitsus püüab aidata aborigeenidel Austraalia ühiskonda sulanduda, siis tegelikult on neil veel ikka väga pikk tee minna. Ma siinkohal ei hakka väga pikalt sel teemal kirjutama, sest see sissekanne ei ole aborigeenidest, aga olgu öeldud, et arvatavasti mõtleks keskmine austraallane (või siia sisserännanu) neist pisut teistmoodi, kui nad lihtsalt teaksid aborigeenidest natuke rohkem.

Esikoht tekitas väga suuri vaidlusi. Umbes pooled kogu kursuse õpilastest arvasid, et kõige vähem diskrimineeritakse iirlasi, teine pool pakkus uus-meremaalasi ja päris mitmed olid valge lõuna-aafriklase poolt. Olgu öeldud, et enamus mu kursakaaslasi on inglise või iiri juurtega austraallased. Meie grupi top 3 osutus järgmiseks: 1. uus-meremaalane, 2: lõuna-aafriklane ja 3/4 kohta jäid jagama kreeklased ja itaallased.

Iirlastega on see naljakas lugu, et ajalooliselt on neil küll olnud väga head eeldused Austraalias läbi löömiseks, sest paljude austraallaste esivanemad on iirlased, aga mida aeg edasi, seda rohkem saabub siia noori iirlasi, kelle maine enam nii hea ei ole. Tavaliselt saavad iirlased pähe oma suure alkoholilembuse ja naljaka aktsendi pärast. Just selle esimese põhjuse tõttu võib silma hakata töökuulutusi, kus palutakse iirlastel mitte kandideerida või rendipakkumisi, kus iirlased ei ole teretulnud. Puhtalt isiklikele kogemustele toetudes tundub, et iirlaste kohta levib Austraalias päris palju ebameeldivaid stereotüüpseid lugusid, mistõttu ma neid oma tabeli esiotsa ei paigutaks.

Uus-meremaalaste peamine eelis kõigi teiste nimetatud rahvuste seas on kindlasti lihtsus Austraaliasse emigreeruda. Kuna nad ei pea siin elamiseks ja töötamiseks sellist kadalippu läbi tegema, nagu ülejäänud rahvused, siis mitteametlikult võrdsustatakse neid austraallastega. Ühtlasi on enamus uus-meremaalasi briti juurtega (nagu austraallasedki), mis tähendab, et kultuuriliselt ja keeleliselt on nad väga sarnased. Minu isiklikus tabelis oleks esikohal kindlasti uus-meremaalased.

Valgetest lõuna-aafriklastest rääkides jõuame otsaga jälle brittideni, sest tegemist on ju peamiselt brittide järeltulijatega. Valged lõuna-aafriklased on enamasti haritud professionaalid, keda Austraalia hädasti vajab. Pean tunnistama, et ma isiklikult ei ole väga palju Lõuna-Aafrika Vabariigist siia rännanud inimestega kokku puutunud, aga need vähesed, keda olen kohanud, on tõesti pealtnäha nagu austraallased, lihtsalt natuke teistsuguse aktsendiga. Keegi kaasõpilastest teadis rääkida, et väga palju meditsiinitöötajaid on just LAV-st.

Eks need kreeklased ja itaallased ole meie tabelis natuke julge valik, aga nende kasuks räägib näiteks nende rikkalik toidukultuur, mis on Austraalias, nagu ka mujal maailmas, väga hästi omaks võetud. Itaalia ja kreeka kogukonnad on siin väga suured, peamiselt rännati Austraaliasse peale teist maailmasõda. Sellega muuseas on üks huvitav fakt, millest esmakordselt kuulsin oma õppejõult Tafe’s õppides. Nimelt kehtestas Austraalia valitsus peale II ms “Ten Pound Poms”/”Ten Pound Tourist” skeemi (ten pound – kümme naela, poms – slängis inglased, vahel ka pommies). Skeemi mõte oli Austraaliasse võimalikult palju eurooplasi meelitada. Nagu teate, siis ajalooliselt on Austraalia isegi elamiskõlbmatuks kuulutatud ja valitsusel on olnud tükk tegemist, et siia elanikke meelitada. Nii reklaamitigi brittidele, hiljem ka teistele euroopa rahvastele, sealhulgas itaallastele ja kreeklastele, suurepärast võimalust ainult kümne naela eest osta pilet imedemaale Austraaliasse. 10 naela/in pidi sisaldama nii transporti kui ka töökohta, elamist, lastele koolihariduse jne jne. Just niimoodi mu õppejõud 5-aastasena Austraaliasse koliski. Olgu muidugi mainitud, et lubatud pudrumäed neid siin ees ei oodanud.

Umbes 30% Austraalia residentidest on mujal sündinud. Tegemist on multikultuurse riigiga, mida kohalikud ise nimetavad väga rassistlikuks. Mina leian, et Austraalia ei ole nii rassistlik, nagu tihtipeale väidetakse. Kõik muidugi oleneb, millega me Austraalia rassistlikkust võrdleme. Olles pikemalt elanud ainult kahes riigis: Eestis ja Austraalias, saangi ainult neid kahte riiki võrrelda. Tuttavad on maininud, et Eesti on viimastel aastatel tohutult muutnud ja rassismi jääb aina vähemaks. Jällegi, olles neli aastat Eesti elust eemal viibinud, ei oska ma seda kuidagi kommenteerida, aga sisimas usun, et nii kaua kuni generatsioonid ei vahetu, vohab seal rassism. Ajakirjandusest saadava info põhjal ma küll erilisi muutusi eestlaste suhtumises võõramaalastesse ei näe.

Küllap oleks õigem võrrelda Austraaliat mõne teise multikultuurse riigiga, võtame näiteks Kanada. Mõlemad riigid on ametlikult tunnistanud end multikultuurseks juba mitukümmend aastat tagasi. Nii Austraalia kui ka Kanada on hädas oma põliselanikega, kellele tuleb ametlikult kõiksugu võimalusi luua samaväärseks eluks, aga kellest tegelikult väga lugu ei peeta. Selleks, et rassismi teemal sõna võtta, peaks olema Kanadas ikka vähemalt paar aastat elanud ja erinevate rahvaste seas liikunud. Ja eks igaüks näe seda rassismi küsimust ka eelkõige oma mätta otsast.

Ajalooliselt pole Austraalia oma erinevate juurtega rahvastega väga demokraatlikult osanud ringi käia. Riigi põlisrahvas ei kuulunud üldse inimkonna sekka, neil polnud valimisõigust ning neid ei kaasatud rahvaloendustesse kuni 1967.aastani. 20. sajandi algusaegadel kehtestas valitsus White Australia Policy (Valge Austraalia Poliitika), mille kohaselt oodati Austraaliasse ainult valgeid inimesi teatud Euroopa riikidest (eelkõige muidugi britte) ja millega loodeti eemale peletada asiaadid, eelkõige just hiinlased.

Muide, loeng, mille raames me seda diskrimineerimise ülesannet läbi viisime, oli Indigenous people and social work (Pärismaalased ja sotsiaaltöö) ja eks seal tuli rassismist päris palju juttu. Õppisime natuke ka Whiteness theory ja White privilege kohta. Whiteness theory käsitleb valget nahavärvi kui sotsiaalset staatust, kultuurilist identiteeti ja ajaloolist väärikust. Whiteness theory peab oluliseks teadvustada rassi ja selle eripärasid, et saavutada sotsiaalne õiglus. White privilege ehk privileeg olla valge on nagu etalon. Iluetalon, hariduse ja harituse standard. Enesestmõistetav eelistus on olla valge, nagu (mõnes kultuuris) on eelistuseks olla mees. Olla valge võib tähendada olla nähtamatu kõigi teiste seas, kes on “värvilised” kuna ühiskond kipub mõõtma kõiki kodanikke valge inimese järgi.

Kui päris aus olla, siis tegelikult on vist Austraalias valgena natuke kergem läbi lüüa küll. Pean tunnistama, et ma pole enne Austraaliasse kolimist väga pikalt mõelnud “valgeks olemisest”, sest meie kultuuriruumis ei esinenud väga nahavärvipõhiseid dilemmasid. Olen mõne oma lähedasema sõbrannaga neil teemadel rääkinud ja teate, te ei kujuta ette, mis tunne on oma asiaadist sõbrannalt kuulda, kuidas ta tahaks ka eurooplane olla, sest meisse suhtutakse hoopis teistmoodi. Või kuidas mu Kongost, Nigeeriast ja Zambiast pärit kursaõed peavad näiteks pidevalt poest lahkudes oma koti ette näitama isegi peale seda kui poemüüja on neid lettide vahel juba tükk aega jälitanud. Võib-olla mina valgena ei saagi aru, kas ja kui rassistlik on Austraalia!?

Et neid näiteid natuke tasakaalustada, siis võin rääkida oma isiklikest kokkupuudetest eri nahavärvidega inimestega, kes töötavad juhtivatel kohtadel ja kes löövad oma rassilisest kuuluvusest hoolimata (või tänu sellele) väga hästi läbi igasugu valdkondades. Olen kohanud indialasi, kes isegi ei räägi korralikku inglise keelt, aga kes juhivad osakondi. Indialastel muideks on Austraalias väga kehv maine ja nende aktsenti oskab pea iga austraallane järgi teha. Ma arvan, et Indiast sisserännanud austraallastel on vähemalt alguses üsna raske siinsesse ühiskonda sulanduda.

Enda vastu suunatud rassismi ma Austraalias kogenud ei ole. Ma täiesti teadvustan fakti, et valgel euroopast pärit naisel, kes räägib inglise keelt, ei ole juba eos erilisi raskusi kohalike poolehoidu võita. Kui küsida kellel on Austraalias kõige parem elada, siis kindlasti inglastel. Mis see Austraalia ju muud ole kui suurem ja parema kliimaga versioon Inglismaast.

You Might Also Like

1 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form