asjaajamisi renoveerimine

Elu õpetab

21:57Ketlin


Esimese hooga mõtled küll, et mis see maja renoveerimine ikka hullu on, aga hetkel on meil mõlemal selline tunne, et kukkugu või värv tükkidena laest alla, las ta jääda.
Osa lagesid olid ikka päris kehvas seisus ja karjusid värske värvi järgi, seinad küll nii hullud polnud, aga see luitunud kollane lihtsalt oli meile nii vastukarva. Pealegi küpses mul peas nii palju ideid ja põnevaid värvilahendusi, et ma tahtsin KOHE kõigega algust teha. Olime siit-sealt kuulnud, et korraliku ettevõtte maalritööd lähevad maksma kuni $10 000. Siinkohal on siis mõeldud kogu maja, kuid nagu teate, siis osa tube me tegelikult hetkel aktiivselt ei kasutagi ja kui aus olla, siis olid nad päris heas seisukorras. Teisalt on lõppkokkuvõttes kallim tubade kaupa eraldi remonti teha ning mida väiksem töö, seda keerulisem on leida töö tegijat.  Mõtlesin siis kohe, et pole probleemi – võõpan väiksemad toad ise üle ja vaatame sealt edasi! Olgu öeldud, et pintslit olen varem käes hoidnud vaid kunstiõpetuse tunni raames. Samas on vähemalt Austraalias küll DIY ehk kõige ise tegemine umbes nagu moevärk, mida pidevalt promotakse ja mis televiisorist vaadatuna eriti keeruline ei tundugi.

Alustasime siis entusiastlikult söögitoa renoveerimisega ja kuigi Heikki oli väga skeptiline, siis küllap ta juba teab, et pole mõtet minuga vaielda, kui olen mingi järjekordse kinnisidee pähe võtnud. Lagi koorus mitmest kohast ja seega võtsid juba ettevalmistustööd mul silme eest mustaks – kael kange ja hambad ristis pahteldasin ja lihvisin, kuid mida rohkem olin teinud, seda rohkem tundus veel teha olevat. Kogu väljaõppe sain vanast heast Youtube’st, kus kõik tundus lihtne nagu lapsemäng. Tuleb tunnistada, et tegelikult sain pahteldamise ja lihvimisega ootamatult hästi hakkama, ainult et selle aja peale oli mul juba kogu projektist kõrini – see oli muidugi alles algus. Kui ma jõudsin söögitoa tumeda seina värvimiseni, siis alles hakkas kogu trall pihta. Proovi sa tumedat värvi nii seinale kanda, et see valge lae ülemineku ja teiste seinte kõrval ilus ja sirge oleks. Mingil hetkel olin ma valmis kogu selle värvipoti lihtsalt seinale kallama suurest raevust!!! Selline vihapurse, et lihtsalt lõhuks ära midagi kohe!



Tahtsin end maapõhja neada, et üldse nii loll olin ja mõtlesin, et paari lae-seina värvimine minusugusele algajale jõukohane oleks. Olgem ausad kogu selle pahteldamise, lihvimise ja ettevalmistuse käigus läks mul isu täiesti üle ja kogu entusiasm kadus.

Heikki aitas lae ja seina üle värvida ja lohutas, et see ongi raske töö. Mina sain aru, et maalrit minust ei saa ja jätsin kõik sinnapaika. Siis teatas sõber, et keegi Facebook’is otsib tööd maalrina ja meile tundus see nagu lootuskiir! Olime küll pisut skeptilised, aga arvasime, et enda närvirakkude nimel tasub proovida ja tahtsime noorele inimesele võimalust anda. Tegemist oli toreda Eesti tüdrukuga, kes on maalritöödel abiks käinud ja nüüd lootis Perth’is sama tööd leida. Kahjuks aga tema oskused minu omadest väga palju paremad ei olnud. Sellest saime muidugi alles mõnda aega hiljem aru, et töö venib ja kvaliteet pole väga kiita. Remont oli küll pisut edasi liikunud, aga maja oli ikka pooleli ja elasime ehitusprahi keskel.

Hing sai nii täis ja olime juba valmis peale maksma, et keegi asjatundja need värvimistööd ära teeks. Püüdsime suurtest firmadest eemale hoida ja leida väike-ettevõtteid, kuid ka see ei läinud probleemideta. Näiteks olime leidnud maalri, aga viimasel hetkel üle kontrollides selgus, et ta polnud vastavas ametkonnas üldse registreeritudki! Tegelikult on selliseselt tegutsemine ebaseaduslik, aga oma suureks üllatuseks sattusime päris mitme registreerimata maalri peale. Süsteem on osariigiti erinev, kuid WAs peab kõik üle $1000 makstavad tööd olema teostatud registreeritud maalri poolt (esineb piirkondlikke erandeid). Registreering on tegelikult vajalik iga ehitusvaldkonna puhul, lihtsalt tingimused on erinevad. Võib-olla kui meil oleks üks pisike tuba vaja renoveerida, võiks veel silma kinni pigistada, aga terve maja puhul on risk ikka väga suur. Kui miski viltu läheb, siis pole kuhugi peale kohtu pöörduda, kuid registreeritud maaler peab olema näiteks kindlustatud ja kui tekibki probleeme, siis sekkub ametkond. Muidugi annab kindlustunnet ka see, et registreeringut päris iga isehakanu ei saa ja selleks tuleb teste läbida ja värvimine ikka korralikult selgeks saada.

Võrreldes muu maailmaga oleme Internetist kättesaadavuse poolest ikka korralikult maas. Leia sa väikefirma, kellel oleks kasvõi Facebook’is oma lehekülg rääkimata korralikust koduleheküljest. Ma tean inimesi, kes otsivadki aastal 2016 teenusepakkujaid telefoniraamatust (Yellow Page). Mingi hetk võtsin siis lihtsalt selle registreeritud maalrite nimekirja ette kuna seal on nad esindatud linnaosade kaupa. Otsisin erinevat moodi ja silm jäi kuidagi pidama eesti nime peal! See tundus liiga hea, et tõsi olla – eestlasest registreeritud maaler! Mitte, et rahvus esmatähtis oleks, aga kui on siinsamas keegi Eestist, kes üritab oma ettevõtet käima lükata, siis iga kell võtaks just sellise inimese.

Võtsin kutiga ühendust ja juba paar päeva hiljem tuli meie juurest läbi, et projekt oma silmaga üle vaadata ja hinnata. Tundus väga tore inimene ja lõime käed. Kuna tal aga olid teised tööd käsil, siis meie juurde jõuab värvima alles kuu lõpus. Muidugi polnud see ideaalne variant, aga meil oli lõpuks lihtsalt nii hea meel, et leidsime õige inimese. Värvitööd niisiis hetkel seisavad, aga oleme köögiga sammu lähemale jõudnud ja vannitoaga on ka lootust. Kui kõik hästi läheb, siis on järgmise nädala lõpuks juba pilte ka ehk näidata.

Ma nüüd vahepeal olen värvimise juurde vaikselt tagasi jõudnud ja uksed üle värvinud, aga lubasin iseendale, et mingit suurt projekti küll ette ei kavatse võtta. Kogu selle jandi keskel korrutas Heikki väsimatult “elu õpetab”. Jah, pole mõtet iga asja pealt alati kokku hoida. Oleks me kohe alguses asunud registreeritud maalri jahile, oleks lõppkokkuvõttes kulutanud vähem aega, raha ja närve. Samas mulle meeldib mõelda, et ju pidi nii minema ja vähemalt saime oma õppetunni.



Kuigi me oleme seda renoveerimist üsna rahulikult võtnud, sest midagi kuskilt selga just ei kuku, siis on kogu ettevõtmine meid ikka korralikult proovile pannud. Kõige suurem probleem on töömehi leida. Iga asja jaoks on teadupärast ju eraldi mees, aga otsi neid taga nagu nõela heinakuhjast. Näiteks tekkis mul idee paigaldada elutoa seina kivid. Mu vanematekodus just tehti selline lahe sein ja hakkasin uurima, kuidas nende dekoratiivkividega siin lood on. Üsna kergelt leidsin kividega tegeleva firma kodu lähedalt, kellega oli kogu asjaajamine väga lihtne. Poest anti kaasa nimekiri töömeestest, kes oskavad nende tooteid paigaldada ja esialgu tundus, et pole miskit rasket. Tegelikult kulus meil kaks nädalat, et leida keegi üldse hinnapakkumist tegema. Küll lubati tagasi helistada, ei vastatud kõnedele või teatati ükskõikselt, et pole huvitatud. Saan aru küll, et tegemist on üsna väikse tööga, millest ei olda väga huvitatud, aga samas on praegu talv ja poes teati rääkida, et paljud töömehed just kurdavad, et nii vaiksed ajad. Võta siis kinni. Ma jälle ei jätnud jonni kuni leidus mees, kes nõustus need kivid järgmisel nädalal meile seina panema, kuigi Heikki tahtis vahepeal mitu korda alla anda.


Üldiselt on Austraalias ehitusmehed üsna kõrge töötunniga ja neid on väga keeruline leida. Teine probleem on selles, et meil isiklikke kontakte väga ei ole. Need tuttavad, kes hiljuti maja ostnud ja otsast renoveerima hakanud, on enamasti kas ise remondiga hakkama saanud või pole oma töömehi soovitanud. Õnneks saime Heikki sõbra kaudu plaatija kontaktid ja ehk jõuame temaga ka nüüd millalgi kokkuleppele. Köögiga läks lihtsamalt, aga sellest kirjutame siis kui köök valmis ja saab pilte ka näidata.

You Might Also Like

5 kommentaari

  1. Tsau Ketlin ja Heiki.

    Lahe, et olete oma asja hakanud ajama ja töö käsile vōtnud! Jōudu ja jaksu selles osas.

    Mul jäi hinge aga kriipima see registreeringu asi ja mōtlesin, et kirjutan sellest siia. Mul on kogemusi mōlemalt poolt ookeani ja tulenevalt sektorist, erinevate registreeringutega.

    ReplyDelete
    Replies


    1. Olgu ette öeldud, et inimkäitumine on igal pool enamjaolt sarnane. Seega on registreering reaalsuses pigem formaalsus ja tava inimese jaoks ei mängi see erilist rolli ega maanda oluliselt riske. Üldjuhul on tegu lihtsalt paberite täitmisega ja raha maksmisega mingile ametkonnale/juriidilisele isikule. Mul endal on erinevaid registreeringuid ja lube Ausyraalias üle 20 ja olen siin maal olnud veidi üle kahe aasta.. Eestis oleks sellist tulemust üsna keeruline saavutada vōi mis? Mis puutub aga lubade/registreeringute ja nn "registreeritud" hariduse pärusmaasse, siis Austraalia on selles suhtes üsna erinev vōrreldes muu maailmaga (euroopa, usa, kanada, jaapan- mu kogemus). Nimelt on siin haridusest tehtud suur äri mida reguleerib erasektor. Selleks et ise "haridust" välja kirjutada on inimesel vaja ainult Training and assesment'i neljanda astme diplomit, seda toetavat RTO'd (registred training organisation) ja haridust/kutset samal erialal millel tahad inimest pädevaks tunnistada (lihtsustatud skeem). Suuremad ehitusfirmad on näiteks ise RTOd ja kasutavad minusuguseid neegreid paberite tootmiseks vōi siis kellelegi töö praktika välja kirjutamiseks/ treenimiseks. Kusjuures enamjaolt(eriti veel alltöövōtjate puhul levinud praktika), ollakse nōus "objektil tekkinud koolituskulutused" katma. Ka siin on erinevaid pōhjusi aga üldistades saab öelda, et sel puhul on ka nende jaoks madalate kuludega kindla peale minek. Pluss tegu on kiire variandiga- mina tegin endale MC load 8 tunniga näiteks ( jah, olen rekkaga ka enne sõitnud aga ma sain maailma kōige raskemate autorongide load kätte 8tunniga ja "sertifikaadi" ehk load väljastas mulle Austraalia riik) ja kōik on kusjuures normaalne ka legaalne...:) kui ma tahaksin, siis saaksin nüüd ka ise inimesi selles vallas treenima hakata- mōtle sellele järgmine kord kui mitme treileriga pikast rekkast mööda kimad :)

      Delete

    2. Teades, et erasektor on koolitaja ja registri kandjal on pigem statistiline roll, siis tekib minul isiklikult üks väga suur vasturääkivus minu mōttemaailmaga. Nimelt ma peaksin usaldama hästi koolitatud töömeest vōtma vastu minu eest otsuseid? Kust tema teab mis värvi, millist tüüpi värvi, millise läikega ja miks kasutada ja kas see on üldse see mis on ōige- sa kasutad oma maja värvimisel ikka kohupiima värve, ma eeldan:)??
      Mis teeb asja aga veelgi lahedamaks on ka "lävendisüsteem". Nimelt kui kutsekasse tuleb asiaat vōi valge, siis tema lastakse läbi ca 65% peal aga kohaliku pärismaalase jaoks on lävend 45% peal. Mis tähendab veelkord, et paberi ja registreeringu jaoks ei pea olema teravaim pliiats valdkonnas. Ja loomulikult kehtib ka siin nn Eesti "tehnoûlevaatuse" reegel- kui läbi ei lasta, siis tulevikus lähen mujale ja sinna saadan ka oma sōbrad :)
      Teema mida puutusid on ka kindlustus. Esmalt, selleks et kindlustuselt üldse raha saaks lüpsma hakata on vaja juriidiliselt korrektselt käituda- sellest vōiksin ma siia eraldi romaani kirjutada, mis sind kindlasti unne loksutaks. Oletame siinkohal taas, et osapooled on korrektselt käitunud. Siis tulebki mängu kindlustuse küsimus. Kes kindlustust pakub (kas erialameistri kutsekoda- erainstitutsioon vōi avaliku sektori esindaja) ja mida see katab. Mul on olemas näiteks tervisekindlustus ainult selleks, et kōrgematest maksudest pääseda. Arsti juures olles näitan aga ainult oma medicare kaarti ja ajan asju sellega. Ka autol on kindlustus aga ainult varguse, tulekahju ja loodusōnbetuste vastu. Milline kindlustus on sinu töövōtjal ja mida see endast kujutab? Kuidas SEE REAALSELT sind kaitseb ja millal?

      Miks siis üldse registreeringuid vaja on? Noh sisuliselt on neid vaja selleks, et saada esimene töö ja hakata kontakte tekitama. Edasi läheb asi läbi tuttavate, sest "this is how things go in Australia". Väga palju on töömehi (seal hulgas eriti ka insenere), kes sektoris alltöövōtjatena registreeringut ei oma, olles seal juures väga kōvad tegijad.



      Mis puutub aga sellesse, et leidsid selle miljoni inimese seast Eestlase, siis see on väga lahe! Samuti on see suhteliselt seifff bett sest euroopa kvaliteet (IKEA NÄITEKS) on siin tulevikus ja ka praegu hinnas.
      Mis ehituse hinda puutub siis seda ma komenteerima ei hakka- kellele ema, kellele tütar. Saad ju seda mille eest maksad ning Austraalia majade ehituse maksumus ruutmeetrilt on reeglina palju odavam kui Euroopas- taaskord kōik oleneb oludest kvaliteedist ja kliendi tahtmisest.

      Ps: selle postituse mōtteks on lihtsalt Silmarimgi avamine ja oma kogemuse kirja panek :) Pange julgelt vastu kui tahate :)

      Olge mōnusad edasi.

      Delete
    3. Aitäh nii pika ja põhjaliku kommentaari eest, vist selle blogi kõigi aegade pikim :)

      Olen sellega põhimõtteliselt nõus, et registreering on vaid formaalsus ja kindlasti leidub väga häid maalreid ilma registreeringuta, kuid meie jaoks oli oluline riske kuidagi maandada. Näiteks üks maaler, kellel väidetavalt oli mingi 15 aastat kogemust (Uus-Meremaal), polnud peale visiitkaardi mitte midagi ette näidata ja googeldades polnud teda olemaski. Kui mul aasta pärast värv laest alla kukub ei ole sellise töömehe puhul mitte kuhugi pöörduda. Tegi meile allapoole arvestust hinnapakkumise ($3800) ja mina ei julgenud sellist riski võtta. Teine (registreeritud) ettevõte küsis sama töö eest $7500.

      Kui registreering nii lihtne oleks, siis võiks need maalrid selle ju ära teha? Teatavasti see maksab ja nõuab pisut pingutust ning küllap sellepärast need põrandaalused tegelased sellest mööda viilivadki. Mulle meeldib põhimõtteliselt toetada neid töömehi, kes tegutsevad seaduslikult.

      Samas ühe Heikki tuttava isa on eluaegne maaler (registreerimata) ning me oleks kindlasti teda kasutanud kui ta meile pisut lähemal oleks elanud – tutvused on siiski tutvused, kuid nagu eelnevalt mainisin, siis väisriiki kolides on paratamatult tutvusringkond limiteeritum.

      Aitäh veelkord kaasa mõtlemast.

      Delete
    4. Tere jälle :)

      Esmalt lugesin ise ka nüüd läbi, et mis ma siia kirjutasin ja vabandan kirjavigade pärast- trükkisin selle kommentaari tööl telefonis ja vajutasin lihtsalt paar korda "postita nuppu"..

      Ma unustasingi kirjutada ühe olulise faktori oma kommentaari, mida sa ka küsisid: Miks siis ennast ei registreerita?

      Esmalt, pean mainima, et on loomulikult erandeid. Nagu näiteks torumehed ja elektrikud jne jne. Esmalt seepärast, et on vaja registreeringut kuna on tegu kas mingi ohtliku tööga või teisalt näiteks seepärast, et läbi aegade pole veel traditsioon välja surnud vms.

      Enamus registreeringuid ehitussektoris saab laias laastus jagada aja järgi (tuleb uuendada kas iga aasta või siis mingi perioodi järel- pikim reeglina kuni 5 aastat) ja raha järgi (laias laastus 350-1000 dollarit perioodi eest :)- väga suur üldistus ).

      Nende lihtsate registreeringute suur miinus on see, et neid pole reaalselt riiklikul tasemel reguleeritud. Seega kõik mis pole keelatud on lubatud. See omakorda tähendab seda, et kui mul on mingi registreering, siis see ei tähenda, et ma tänu sellele registreeringule tööd saan. Enamus ajast on registreerimise "risk" (võtame näiteks 1000 AUD aastas) küll väike (reeglina tasub ära 1-2 töötamise päevaga), kuid kuna suuri töid (Loe:pikaajalist stabiilset sissetulekut) see reeglina ei garanteeri ning peatöövõtjad seda ei nõua (või nõuavad registreeringut ainult alltöövõtjana töötavalt firmalt), siis on palju situatsioone, mille puhul on registreeringu/loa "staatus" ennast minetanud...

      Cheers :)

      Delete

Powered by Blogger.

Contact Form