hinnatase Melbourne

Igav/tuuline/suitsune/kallis Perth

16:29Ketlin


Austraallased on Perthi mitteametlikult kõige igavamaks linnaks ristinud – väidetavalt polevat siin midagi teha ega kuskile minna ning linn olevat ülejäänud maailmast nii maha jäänud. Tihti öeldakse, et siin pole piisavalt (pop)kultuuri ja paljud maailmastaarid jätavad Perthi oma plaanidest välja. Tõesti – näiteks hetkel tuuritab Taylor Swift Austraalias ning esineb isegi Adelaide’s (mis minu arust on veel unisem ja igavam linnake), kuid Perth’i ta ei jõua. Mitte, et Taylor Swift nüüd mingi näitaja oleks, sest ega mind ei tõmbaks ta kontsert ka siis kui see igal nädalavahetusel toimuks, aga väidetavalt on ta lihtsalt üks paljudest staaridest, kelle kontertidele peavad meie linna elanikud teistesse Austraalia otsadesse sõitma.

Me ise kontsertidel väga ei käi ja kui aus olla, saame tihti teada järjekordsest esinejast alles vahetult enne etteastet või peale selle toimumist. Mis puudutab aga igasugu muid festivale, spordisündmusi, külalisesinejaid jne siis peab tunnistama, et meil jäävad küll paljud kohad pigem ajapuudusest käimata – igale poole ju lihtsalt ei jõua ja mõnikord tahadki just sellest melust eemale saada. Vahel tunnistatakse, et Perth on väga palju muutunud ja näiteks 10 aastat tagasi siin tõesti linnarahvale väga  midagi ei korraldatud, nüüd aga muutub linn iga aastaga järjest elavamaks. Tegelikult ma usun, et vahel lihtsalt inimestele meeldib vinguda ka lihtsalt vingumise pärast.

Tasub veel mainida, et võrreldes Sydney või Melbournega on Perth ikkagi enam kui poole väiksema populatsiooniga linn, kuhu ei peagi iga kunstnik või muusik jõudma. Pigem jõuame siin järgmise probleemini – Perth on nii eraldatud ja asub teistest linnadest nii kaugel, et iga kultuurisündmuse pärast idakaldale lennata on vist lihtsalt natuke liiga kulukas. Melbourne ja Sydney asuvad teineteisest vaid päevase autosõidu kaugusel ja lennupiletid on teatavasti kättesaadavad poolmuidu.  Muide, lennuliin Melbourne ja Sydney vahel on populaarsuselt maailma kolmas marsruut!

Pannes Google otsingusse “why is Perth so… “ (miks on Perth nii…) pakub otsingumootor kõige populaarsemaid vasteid –

Igav
Tuuline
Suitsune
Kallis

Igavusest me juba rääkisime. Tuuline on siin tõesti, aga pigem on see kuumadel suvepäevadel plussiks. Jahedat pärastlõunast ookeanituult kutsutakse Fremantle Doktoriks, mis tõesti leevendab +40 kraadiste päevade kuumust. Loodusseaduste vastu paraku ei saa – ookeani ääres elades kuulub tuul aastaringselt muidugi elu juurde. Suitsuvine all on siis mõeldud metsatulekahjudest või kevadistest ennetuspõlengutest tekitatud suitsu, mille alla vahel tõesti kogu linn mattub. Tundub, et kontrollitud põlenguid tehakse igal aastal järjest rohkem, sest sel kevadel oli tõesti pidevalt vingune ja vahel kestis see lausa mitu päeva. Ma ei teagi, kas Eestis selleks vajadust on, aga kuna meil on väga kõrge metsatulekahjude oht, siis vahel on kasulikum mõned alad nö ära põletada, et hoida ära suurema tulekahju tekkimist. Samas on igasugu põelngud ja neist tekkiv suits väga ohtlik ja igal aastal põhjustab see lisaks näiteks mitmeid liiklusõnnetusi.

Kallidusest olen ma varasemaltki siin-seal kirjutanud. Arvestades, et palgatase on teiste osariikide pealinnadest kõrgem, siis pisut kõrgem hinnatase väga ei heiduta. Ei teagi, kust see kalliduse jutt pärit on, sest igasugu uuringute ja võrdluste kohaselt on siiski kõige kallim linn Austraalias Sydney.

Viisime sõbrad Mandurah' avastama

Mandurah väljasõit

Beaufort tänavafestival

+40 kraadi ja tänavafestivali jäätis

Üritusi isegi neljajalgsetele sõpradele - Scruffs koerashow

Murphy peale Scruffs koerashowd

Ja elamiseks valiks ma ikka ja jälle Perthi! Meilt on tihti uuritud, et miks me just siin otsustasime paikseks jääda. Mäletan, et kui me veel Darwinis elasime, siis küsisime kohalikelt alati just Sydney ja Melbourne kohta ning ülekaalukalt soovitati Melbsi. Veetsime Melbournes kaks nädalat ja üsna kiirelt sai selgeks, et meile see linn elamiseks ei sobi. Esiteks on sealne ettearvamatu kliima vastumeelt, lisks on üle 4 miljoni elanikuga linn kindlasti natuke liiga suur ja tülikas meie jaoks. Lahkusime Melbournest teadmisega, et pikemalt elamiseks on vaja mõni muu linn leida. Juhuslikult jõudsime välja Perthi, mis hakkas meile mõlemale otsekohe meeldima. Top 3 põhjusteks oleks kindlasti kliima (kõige päiksepaistelisem linn Austraalias), ilusad rannad ning kolmandaks majandusnäitajad. Ahjaa, lisaks kindlasti ka elutempo – Perth pole liiga suur ega liiga väike – meile täpselt paras. Nii et võib öelda, et Perthi sattumine pole olnud meie teadlik valik, küll aga on seda olnud siia jäämine.
 

You Might Also Like

0 kommentaari

Powered by Blogger.

Contact Form